Uusi energiamerkintä maaliskuusta 2021 lähtien!

Yhä useammat laitteet ovat saaneet viime vuosien aikana A+, A++ ja A+++ -energiamerkinnän laitteiden energiatehokkuuden parantuessa. Tämä on aiheuttanut sekaannusta kuluttajien keskuudessa sekä poistanut valmistajilta kannusteen parantaa tuotteiden energiatehokkuutta, minkä vuoksi nämä A+, A++ ja A+++ -luokat aiotaan poistaa vaiheittain vuodesta 2021 alkaen. Tämä velvoite tulee energiamerkinnän puiteasetuksesta (EU) 2017/1369. 

Ensimmäisinä energiamerkki uudelleenskaalataan seuraavien tuoteryhmien osalta:

 • Kotitalouksien kylmäsäilytyslaitteet kuten jääkaapit, jääkaappi-pakastin-yhdistelmät tai pakastimet,
 • Astianpesukoneet,
 • Pyykinpesukoneet sekä kuivaavat pyykinpesukoneet,
 • Televisiot ja näytöt,
 • Lamput,
 • Kaupan kylmäsäilytyslaitteet kuten jääkaapit ja pakastimet myyntitoiminnolla  ja
 • Viinikaapit.

Uudessa energiamerkintäjärjestelmässä palataan takaisin vihreästä punaiseen A–G-asteikkoon, A:n ollessa paras luokka (ilman A+, A++ ja A+++ -luokkia).

Tärkeät päivämäärät

 • 1.11.2020: Tavarantoimittajien on aloitettava toimittamaan uutta merkkiä olemassa olevan merkin ohessa jälleenmyyjille.
 • 28.2.2021: Vanhojen merkkien voimassaolo päättyy
 • 1.3.2021: Uudelleenskaalatut merkit tulevat voimaan ja niitä saa ryhtyä käyttämään kaupoissa ja verkkokaupoissa (Huomioitava, että uudet merkit eivät saa olla missään näkyvillä ennen 1.3.2021).
 • 1.-18.3.2021 välillä jälleenmyyjien tulee korvata vanhat merkit uusilla (14 työpäivää aikaa). Saman tuotteen uusi ja vanha merkki ei saa olla näkyvillä samanaikaisesti.
 • 19.3.2021 Kaikissa tuotteissa, joita koskee uusi energiamerkintä, on uusi energiamerkki sekä fyysissä kaupoissa että verkkokaupoissa.

HUOM: lampuille on eri päivämäärät. Lamppujen osalta tavarantoimittajien on toimitettava uusi merkki 1.5.2021 lähtien. Lamppujen uudelleenskaalatut merkit tulevat voimaan 1.9.2021. Jälleenmyyjillä on 18 kk aikaa vaihtaa merkit eli 1.3.2023 mennessä.

Energiamerkinnän uuden merkinnän tavoite on parantaa edelleen energiatehokkuutta. Monissa tuotteissa parhaimmissa energialuokissa on paljon tuotteita, eikä se kannusta valmistajia parantamaan energiatehokkuutta.  Alkuun A-luokka (sekä joissain tapauksissa B-luokka) jätetään tyhjiksi, eli tuotteita ei ole saatavilla näissä energialuokissa. Tämä kannustaa valmistajia kehittämään tuotteiden energiatehokkuutta. Uuden energiamerkinnän asteikon on arvioitu kestävän 10 vuotta. Kun tarpeeksi monet laitteet ovat jälleen ylimmissä energialuokissa, uudelleenskaalaus käynnistetään ja asteikko päivitetään.

Tulevaisuudessa myös muut energiamerkit  (mm. kotitalouksien uunit, kuivausrummut, imurit)  uudelleenskaalataan (tämän hetken arvio, että vuoteen 2025 mennessä). Kuluttajat joutuvat kuitenkin olemaan useita vuosia tilanteessa, jossa eri tuotteiden skaalat eroavat.

Energiavirasto vastaa kansallisesta viestinnästä liittyen energiamerkinnän uudelleenskaalaukseen. Ota yhteyttä Energiavirastoon, jos sinulla on kysyttävää uudesta merkistä tai uudelleenskaalauksen viestinnästä: ekosuunnittelu@energiavirasto.fi