Astianpesukoneet

astianpesukoneetmerkki

Voimassa oleva energiamerkintä selitteineen astianpesukoneille. Merkki voimassa 28.2.2020 asti.

selostava kuva

Uusi energiamerkintä selitteineen astianpesukoneille. Merkki tulee voimaan 1.3.2021. 

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G, A-luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Vuosittainen energiankulutus

Energiamerkissä vuosittainen energiankulutus kertoo laitteen arvioidun energiankulutuksen yhden vuoden aikana. Energiankulutus on määritelty käyttämällä energiamerkintäasetuksessa määriteltyjä parametrejä ja vaatimuksia
testaamiselle. Energiankulutus kertoo laitteen energiankulutuksen, kun sillä pestään 100 pesua eco-pesuohjelmalla. Eco-ohjelmalla tarkoitetaan pesuohjelmaa, jolla voidaan pestä täysi koneellinen astioita mahdollisimman pienellä energiankulutuksella siten, että pesu- ja kuivaustulos pysyy hyvällä tasolla.

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot myös kuinka monen hengen astiastot koneeseen mahtuu, eco-ohjelman vedenkulutuksen ja keston sekä äänitason. Äänitaso ilmaistaan desibeleinä A-painotuksella, joka kuvaa parhaiten ihmisen aistimaa äänen häiritsevyyttä. Laitteen äänitasoluokka ilmaistaan piktogrammissa A-D -luokalla, joista A-luokan laitteet ovat hiljaisimpia.
 

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta.
Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Maaliskuun 2021 jälkeen markkinoille tulevia laitteita pystytään korjaamaan entistä paremmin, jotta niitä voidaan käyttää nykyistä pidempään. Astianpesukoneiden ekosuunnitteluasetuksella säädetään, että tärkeimpiä varaosia, kuten moottoreita, piirilevyjä ja tiivisteitä, pitää pystyä vaihtamaan käyttämällä yleisesti saatavilla olevia työkaluja ja aiheuttamatta laitteelle tai osille pysyviä vaurioita. Varaosia tulee olla saatavilla ammattikorjaajille ja kuluttajille vähintään 7-10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on saatettu markkinoille. Lue lisää täältä.

 

Laitteen energiatehokas käyttö

 

Energiatehokkaalla käytöllä pystyy vaikuttamaan laitteen energiankulutukseen merkittävästi. Kulutukseen voi vaikuttaa mm. seuraavilla asioilla:

  • ECO-ohjelmaa kannattaa käyttää aina kuin mahdollista, sillä se soveltuu tavanomaisen likaisille astioille ja on niille energian- ja vedenkulutuksen suhteen tehokkain ohjelma.
  • Esihuuhtelu lisää veden ja energian kulutusta eikä sitä suositella. Käsin tiskaaminen kuluttaa yleensä enemmän energiaa ja vettä kuin astioiden pesu astianpesukoneessa.
  • Astioiden asettelulla ja määrällä on vaikutusta energian ja veden kulutukseen. Laitteen käyttöohjeessa opastetaan oikea astioiden määrä ja sijoittaminen.

Mikä on muuttunut vanhaan merkkiin verraten?

  • Eko-pesuohjelman energiankulutus ilmaistuna 100 pesua kohden
  • Eko-pesuohjelman vedenkulutus ilmaistuna pesua kohden
  • Eko-pesuohjelman kesto lisätty
  • Melu- ja äänitasoluokka lisätty