Renkaat

Renkaissa on ollut jo vuodesta 2012 lähtien rengasmerkintä, joka on helpottanut uusien renkaiden ostamista. 1. toukokuuta 2021 alkaen renkaiden merkintöihin sovelletaan uusia sääntöjä. Uusi asteikko on A-E ja uudet merkinnät helpottavat kuluttajien talvirenkaiden valintaa. Uusi A-E asteikko kuvaa polttoainetaloudellisuutta, missä A on polttoainetaloudellisin ja E vähiten polttoainetaloudellisin. Jos merkinnässä on merkintä sekä lumipitoon (lumihiutale) että jääpitoon (jääpuikko), rengas on tällöin sopiva Pohjoismaiden lumisille ja jäisille teille. Lisäksi uudessa merkinnässä olevan QR-koodin kautta pääsee näkemään lisätietoja tuotteesta eurooppalaisessa tietokannassa (EPREL). Uusia sääntöjä sovelletaan kaikkiin henkilö-, paketti- ja kuormaautojen kesärenkaisiin, all season -renkaisiisekä nastattomiin talvirenkaisiin, jotka on valmistettu toukokuusta 2021 lähtien. Tämä tarkoittaa, että jonkin aikaa renkaissa on kaksi erilaista merkkiä rinnakkain. Yhdessä ja samassa renkaassa voi kuitenkin olla vain yksi merkintä kerrallaan. 

Polttoainetaloudellisuusluokat

Renkaiden merkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin tuote kuuluu polttoainetaloudellisuutensa perusteella asteikolla A-E, A-luokan tuotteet ollen polttoainetaloudellisimpia ja E-luokan tuotteet vähiten polttoainetaloudellisia. Rengasmerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita renkaita, jotka pienentävät polttoaineenkulutusta, ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan polttoainetaloudellisten tuotteiden suunnitteluun.

Polttoainetaloudellisuus

Merkissä renkaan polttoainetaloudellisuusluokka A-E kertoo tuotteen taloudellisuudesta renkaan vierintävastuskertoimen perusteella. Polttoainetaloudellisuusluokka on määritettävä ja esitettävä rengasmerkinnässä vierintävastuskertoimen (RRC, N/kN) perusteella rengasmerkintäasetuksessa olevan asteikon mukaisesti.

Renkaan vierintävastuskerroin määritellään laboratorioissa tehtävien vierintävastusmittausten perusteella soveltamalla rengasmerkintäasetuksessa määriteltyjä mittausvaatimuksia.

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, rengasmerkissä annetaan tiedot myös renkaan märkäpitoluokasta A-E, vierintämeluluokasta A-C ja vierintämelun mittausarvosta (N, dB(A)). Renkaan märkäpitoluokka ilmaistaan piktogrammissa asteikolla A-E, jossa A-luokan renkaat ovat pitävimpiä. Renkaan vierintämeluluokka ilmaistaan piktogrammissa asteikolla A-C, jossa A-luokan renkaat ovat hiljaisimpia.

Energiamerkissä annetaan myös tieto kyseisen renkaan rengasluokasta (C1, C2 tai C3), joka ilmaisee millaisille ajoneuvoille rengas on tarkoitettu. Energiamerkin alaosassa on lisäksi tieto renkaan mahdollisesta lumi- tai jääpidosta, joka ilmaistaan omilla lisämerkeillä.

Lisätietoa rengasmerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. rengasmerkin ulkonäkö, sisältö ja luokkien laskentaperusteet.