Renkaat

Polttoainetaloudellisuusluokat

Renkaiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin tuote kuuluu polttoainetaloudellisuutensa perusteella asteikolla A-E, A-luokan tuotteet ollen polttoainetaloudellisimpia ja E-luokan tuotteet vähiten polttoainetaloudellisia. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita renkaita, jotka pienentävät polttoaineenkulutusta, ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan polttoainetaloudellisten tuotteiden suunnitteluun.

Polttoainetaloudellisuus

Energiamerkissä renkaan polttoainetaloudellisuusluokka A-E kertoo tuotteen taloudellisuudesta renkaan vierintävastuskertoimen perusteella. Polttoainetaloudellisuusluokka on määritettävä ja esitettävä rengasmerkinnässä vierintävastuskertoimen (RRC, N/kN) perusteella energiamerkintäasetuksessa olevan asteikon mukaisesti.

Renkaan vierintävastuskerroin määritellään laboratorioissa tehtävien vierintävastusmittausten perusteella soveltamalla energiamerkintäasetuksessa määriteltyjä mittausvaatimuksia.

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot myös renkaan märkäpitoluokasta A-E, vierintämeluluokasta A-C ja vierintämelun mittausarvosta (N, dB(A)). Renkaan märkäpitoluokka ilmaistaan piktogrammissa asteikolla A-E, jossa A-luokan renkaat ovat pitävimpiä. Renkaan vierintämeluluokka ilmaistaan piktogrammissa asteikolla A-C, jossa A-luokan renkaat ovat hiljaisimpia.

Energiamerkissä annetaan myös tieto kyseisen renkaan rengasluokasta (C1, C2 tai C3), joka ilmaisee millaisille ajoneuvoille rengas on tarkoitettu. Energiamerkin alaosassa on lisäksi tieto renkaan mahdollisesta lumi- tai jääpidosta, joka ilmaistaan omilla lisämerkeillä.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.