Jääkaapit ja pakastimet

jääkaapitpakastimetmerkki

Voimassa oleva energiamerkintä selitteineen jääkaapeille ja pakastimille kotitalouskäyttöön. Merkki voimassa 28.2.2020 asti. 

selostava kuva

Uusi energiamerkintä selitteineen jääkaapeille ja pakastimille kotitalouskäyttöön. Merkki tulee voimaan 1.3.2021. 

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G, A-luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun. 

Vuosittainen energiankulutus

Energiamerkissä vuosittainen energiankulutus kertoo laitteen arvioidun energiankulutuksen yhden vuoden aikana. Se määritetään käyttämällä energiamerkintäasetuksessa määriteltyjä parametrejä ja vaatimuksia testaamiselle. Energiankulutuksen määrittämiseksi mitataan laitteen tehonkulutukset erilaisissa ympäristön lämpötiloissa sekä laitteen osastojen määritellyissä lämpötilatasoissa ja lisäksi otetaan huomioon mahdolliset sulatukset sekä uudelleenkäynnistys.

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot myös laitteen äänitasosta sekä pakkas- ja jääkaappiosastojen tilavuuksista. Äänitaso ilmaistaan desibeleinä A-painotuksella, joka kuvaa parhaiten ihmisen aistimaa äänen häiritsevyyttä. Laitteen äänitasoluokka ilmaistaan piktogrammissa  A-D -luokalla, joista A-luokan laitteet ovat hiljaisimpia.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta (2021 voimaan tuleva) ja (2010, tällä hetkellä voimassa oleva). Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Maaliskuun 2021 jälkeen markkinoille tulevia laitteita pystytään korjaamaan entistä paremmin. Kylmäsäilytyslaitteiden ekosuunnitteluasetuksella säädetään, että tärkeimpiä varaosia, kuten termostaatteja, lämpötila-antureita, ovenkahvoja ja saranoita, pitää pystyä vaihtamaan käyttämällä yleisesti saatavilla olevia työkaluja ja aiheuttamatta laitteelle tai osille pysyviä vaurioita. Varaosia tulee olla saatavilla ammattikorjaajille ja kuluttajille vähintään 7-10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on saatettu markkinoille. Lue lisää täältä.

Mikä on muuttunut vanhaan merkkiin verraten? 

  • Uudistettu pakaste- ja kylmälokeroiden kuvake.
  • Eri merkintä melupäästölle ja lisätty tieto melupäästöluokasta.

Ammattimaiset ja suoran myyntitoiminnan kylmälaitteet 

Liittyen ammattikäyttöön tarkoitettujen jääkaappien ja pakastimien energiamerkintöihin, lisätietoa löydät täältä. 

Suoran myyntitoiminnon kylmäsäilytyslaitteiden energiamerkinnöistä lisätietoa löytyy täältä.