Ilmanvaihtokoneet

Ilmanvaihtokoneet

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A+–G, A+-luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Energiatehokkuus

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot laitteen energiatehokkuusluokasta A+–G. Energiatehokkuusluokka määritetään siten, että ilmanvaihtokoneen energiatehokkuutta kuvataan laitteen ominaisenergiankulutuksella (SEC), joka on laskettu keskimääräisten ilmasto-olosuhteiden perusteella. SEC (yksikkönä kWh/(m2.a)) tarkoittaa kerrointa, jolla ilmaistaan ilmanvaihtoon kulutettu energia asunnon tai rakennuksen lämmitetyn lattia-alan neliömetriä kohden ja joka lasketaan asuinrakennuksiin tarkoitetuille ilmanvaihtokoneille energiamerkintäasetuksen parametrien mukaisesti.

Piktogrammit

Energiamerkissä annetaan myös tieto kyseisen laitteen maksimi-ilmavirrasta ilmaistuna m3/h ja pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun sekä yksi tai kaksi nuolta ilmaisemassa, että kyse on yksi- tai kaksi-ilmavirtaisesta ilmanvaihtokoneesta.

Energiamerkin alaosassa on lisäksi tieto laitteen äänitehotasosta (Lwa) desibeleinä dB(A) ilmaistuna ja pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Ilmanvaihtokoneille ei ole vielä kiertotalouteen liittyviä ekosuunnitteluvaatimuksia.