Vedenlämmittimet ja lämminvesivaraajat

selostava kuva

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A+ – F, A+ -luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja F-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Vuosittainen energiankulutus

Energiamerkissä vuosittainen energiankulutus kertoo laitteen arvioidun sähkönkulutuksen kilowattitunteina loppuenergiana ja/tai polttoaineenkulutuksen gigajouleina ylempänä lämpöarvona keskimääräisissä, kylmissä ja lämpimissä ilmasto-olosuhteissa yhden vuoden aikana.

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot laitteen vedenlämmityksen energiatehokkuusluokasta A+ – F keskimääräisissä ilmasto-olosuhteissa. Energiatehokkuusluokka määritetään energiamerkintäasetuksen parametrien mukaisesti.
Energiamerkin alaosassa on lisäksi tieto laitteen äänitehotasosta sisällä ja ulkona ilmaistuna desibeleinä sekä Euroopan lämpötilakartta, johon on merkitty kolme ohjeellista lämpötilavyöhykettä (”Lämmin”, ”Keskimääräinen” ja ”Kylmä”), sekä niiden värejä vastaavat ruudut.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Vedenlämmittimille ja lämminvesivaraajille ei ole vielä kiertotalouteen liittyviä ekosuunnitteluvaatimuksia, mutta niitä ollaan valmistelemassa.