Pyykinpesukoneet

Voimassa oleva energiamerkintä selitteineen pyykinpesukoneille. Merkki voimassa 28.2.2020 asti. 

Uusi energiamerkintä selitteineen pyykinpesukoneille. Merkki tulee voimaan 1.3.2021. 

Kuivaavat pyykinpesukoneet

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G, A-luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Energiankulutus

Energiamerkissä energiankulutus kertoo laitteen energiankulutuksen, kun ecopesuohjelmaa käytetään 100 kertaa ja sen määrittämisessä käytetään energiamerkintäasetuksessa määriteltyjä parametrejä ja vaatimuksia testaamiselle. Kuivaavissa pyykinpesukoneissa energiankulutus esitetään erikseen pesulle ja kuivaukselle sekä pelkälle pesulle. 

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot myös eco-ohjelman kapasiteetista, vedenkulutuksesta ja kestosta sekä linkousvaiheen tehokkuudesta sekä äänitasosta. Äänitaso ilmaistaan desibeleinä A-painotuksella, joka kuvaa parhaiten ihmisen aistimaa äänen häiritsevyyttä. Laitteen äänitasoluokka ilmaistaan piktogrammissa A-D -luokalla, joista A-luokan laitteet ovat hiljaisimpia. Linkoustehokkuusluokka ilmaistaan luokkina A-G, joista A-luokan laitteet linkoavat tehokkaimmin.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Maaliskuun 2021 jälkeen markkinoille tulevia laitteita pystytään korjaamaan entistä paremmin. Pyykinpesukoneiden ja kuivaavien pyykinpesukoneiden ekosuunnitteluasetuksella säädetään, että tärkeimpiä varaosia, kuten mm. moottoreita, pumppuja, iskunvaimentimia, saranoita ja tiivisteitä pitää pystyä vaihtamaan käyttämällä yleisesti saatavilla olevia työkaluja ja aiheuttamatta laitteelle tai osille pysyviä vaurioita. Varaosia tulee olla saatavilla ammattikorjaajille ja kuluttajille vähintään 10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on saatettu markkinoille. Lue lisää täältä.

Mikä on muuttunut vanhaan merkkiin verraten?

  • Energiankulutus ilmaistu 100 pesua kohti.
  • Eko-ohjelman kapasiteetti kilogrammoina.
  • Vedenkulutus pesua kohden.
  • Linkousvaiheen äänitaso ja tuotteen äänitasoluokka.