Pyykinpesukoneet

Uusi energiamerkintä selitteineen pyykinpesukoneille. 

Kuivaavat pyykinpesukoneet

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G, A-luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Energiansäästö energiatehokkuusluokkaa kohden

Alla olevasta taulukosta näet paljonko energiansäästö on kussakin energiatehokkuusluokassa verrattuna C-luokkaan.

Energiansäästö pesuohjelman aikana:

Energiatehokkuusluokka

Energiansäästö verrattuna C-luokkaan

A

25 %

B

13 %

C

0 %

D

-16 % 

E

-32 %

F

-48 %

G

Vähemmän kuin -48 % 

Energiansäästö pesu- ja kuivausohjelman aikana:

Energiatehokkuusluokka

Energiansäästö verrattuna C-luokkaan

A

33 %

B

18 %

C

0 %

D

-22 % 

E

-49 %

F

-82 %

G

Vähemmän kuin -82 % 

Energiankulutus

Energiamerkissä energiankulutus kertoo laitteen energiankulutuksen, kun ecopesuohjelmaa käytetään 100 kertaa ja sen määrittämisessä käytetään energiamerkintäasetuksessa määriteltyjä parametrejä ja vaatimuksia testaamiselle. Kuivaavissa pyykinpesukoneissa energiankulutus esitetään erikseen pesulle ja kuivaukselle sekä pelkälle pesulle.

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot myös eco-ohjelman kapasiteetista, vedenkulutuksesta ja kestosta sekä linkousvaiheen tehokkuudesta sekä äänitasosta. Äänitaso ilmaistaan desibeleinä A-painotuksella, joka kuvaa parhaiten ihmisen aistimaa äänen häiritsevyyttä. Laitteen äänitasoluokka ilmaistaan piktogrammissa A-D -luokalla, joista A-luokan laitteet ovat hiljaisimpia. Linkoustehokkuusluokka ilmaistaan luokkina A-G, joista A-luokan laitteet linkoavat tehokkaimmin.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Maaliskuun 2021 jälkeen markkinoille tulevia laitteita pystytään korjaamaan entistä paremmin. Pyykinpesukoneiden ja kuivaavien pyykinpesukoneiden ekosuunnitteluasetuksella säädetään, että tärkeimpiä varaosia, kuten mm. moottoreita, pumppuja, iskunvaimentimia, saranoita ja tiivisteitä pitää pystyä vaihtamaan käyttämällä yleisesti saatavilla olevia työkaluja ja aiheuttamatta laitteelle tai osille pysyviä vaurioita.

Varaosien saatavuus

Varaosia tulee olla saatavilla ammattikorjaajille ja kuluttajille vähintään 10 vuoden ajan siitä, kun viimeinen mallia edustava laite on saatettu markkinoille.

Ammattikorjaajille on oltava saatavilla seuraavat varaosat: moottori ja moottorin harjat, voimansiirto moottorin ja rummun välillä, pumput, iskunvaimentimet ja jouset, pesurumpu, rummun ristikko ja tarvittavat kuulalaakerit (erikseen tai yhdistelmänä), lämmittimet ja lämmityselementit, mukaan lukien lämpöpumput (erikseen tai yhdistelmänä), putket ja niihin liittyvät osat, mukaan lukien kaikki letkut, venttiilit, suodattimet ja aquastop-ylivuotosuojat (erikseen tai yhdistelmänä), painetut piirilevyt, elektroniset näytöt, painekytkimet, termostaatit ja anturit, ohjelmistot, mukaan lukien laiteohjelmistot ja nollaukset.

Loppukäyttäjälle eli kuluttajalle on oltava saatavilla vähintään: ovi, oven sarana ja tiivisteet, muut tiivisteet, oven lukitusmekanismi sekä muoviset oheislaitteet, kuten pesuaineenannostelijat.

Varaosien luettelo ja menettely niiden tilaamiseksi sekä korjausohjeet on asetettava julkisesti saataville vapaasti käytettävissä olevalla valmistajan, maahantuojan tai valtuutetun edustajan verkkosivustolla ensimmäisen mallia edustavan laitteen markkinoille saattamisen ajankohtana ja kyseisten varaosien saatavilla olon loppuun saakka. Lue lisää täältä.