Lamput

lamput merkki

Voimassa oleva energiamerkintä selitteineen lampuille. Merkki voimassa 31.8.2020 asti. 

selostava kuva

Uusi energiamerkintä selitteineen lampuille. Merkki tulee voimaan 1.9.2021. 

Energialuokat

Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G, A-luokan tuotteet ollen energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita. Energiamerkinnän ansiosta kuluttajat voivat valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästää rahaa. Merkintöjen käyttö kannustaa myös yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.

Vuosittainen energiankulutus

Energiamerkissä lampun energiankulutus on ilmaistu sähkönkulutuksena kilowattitunteina 1 000 tunnissa valonlähteen ollessa päälle kytkettynä

Piktogrammit

Jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoon perustuvan päätöksen, energiamerkissä annetaan tiedot lampun energiatehokkuusluokasta A-G. Energiatehokkuusluokka määritetään energiamerkintäasetuksen parametrien mukaisesti verkkojännitteisen kokonaistehokkuuden ηTM (ηTM = (Φuse / Pon) × FTM (lm/W)) perusteella. Verkkojännitteinen kokonaistehokkuus lasketaan jakamalla ilmoitettu hyötyvalovirta Φuse (luumeneina) ilmoitetulla päälle kytkettynä -tilan tehonkulutuksella Pon (watteina) ja kertomalla tulos asetuksessa annetulla kyseiseen lamppuun sovellettavalla lampputyypin kertoimella FTM.

Lisätietoa energiamerkistä

Jos haluat lukea lisää, tuoteryhmäkohtainen asetus löytyy kokonaisuudessaan komission nettisivuilta. Asetuksessa määritellään mm. energiamerkin ulkonäkö, sisältö ja energialuokkien laskentaperusteet.

Kiertotalous

Ekosuunnittelulainsäädännön lähtökohtana on, että kaikkien valonlähteiden ja liitäntälaitteiden on oltava irrotettavissa ja vaihdettavissa. Joko käyttäjien on voitava tehdä tämä, tai siihen vaaditaan ammattilaista.  Maahantuojilla ja valmistajilla on oltava ohjeet siitä, miten ja kuka voi poistaa valonlähteen ja liitäntälaitteen. 

 Jos valonlähdettä ja / tai liitäntälaitetta ei voida irrottaa, toimittajan on ilmoitettava tästä selkeästi ja selitettävä myös, miksi valonlähdettä tai liitäntälaitetta ei voida irrottaa. Nämä voivat olla esimerkiksi valonlähteitä kylpyhuonekalusteissa tai tietunneleissa, joissa on vaatimuksia tunkeutuvaa vettä vastaan, ns. IP-luokitus. Mitä korkeampi IP-luokitus (numero), sitä parempi valaisimen suojaus on. 

Tietoja kierrätysyrityksille 

Valmistajien ja maahantuojien on myös annettava kierrätysyrityksille tietoja siitä, kuinka valonlähteestä tulee huolehtia, kun se on tullut elinikänsä päähän. 

Vie käytöstä poistetut lamput keräyspisteeseen 

Kaikki käytöstä poistetut valonlähteet ja valaisimet, joissa on sisäänrakennetut valonlähteet, on kierrätettävä ja lajiteltava oikein, lue lisää ohjeistusta täältä: https://lampputieto.fi/kerayspisteet/