EU energy labels
Lamppujen energiamerkkien uudistukseen liittynyt 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. Nyt markkinoilla olevat lamput siirtyvät asteikon…
Ekosuunnitteluasetukset velvoittavat, että markkinoille tulevien laitteiden on oltava korjattavissa. Laitteille tulee olla saatavilla varaosia ja ohjelmistopäivityksiä vielä monen vuoden ajan niiden markkinoille tulon jälkeen. Nykyinen lainsäädäntö koskee useita kodinkoneita, muun…
EPREL-tietokannasta kuluttajat saavat tietoa tuotteiden energiatehokkuudesta
Euroopan komissio on julkistanut viime viikolla uuden EU:n laajuisen julkisen tietokannan, jonka avulla kuluttajat voivat vertailla eri kodinkoneiden ja tuotteiden energiatehokkuusluokkia ja muuta tuotetietoa. European Product Registry for Energy Labelling…
Älypuhelimet ja tabletit saavat energiamerkinnän ja ekosuunnitteluvaatimuksia liittyen mm. tuotteiden korjattavuuteen, purettavuuteen, kestävyyteen sekä kierrätettävyyteen. Valmistuneen esiselvityksen pohjalta varsinaisen asetuksen valmistelu on käynnistynyt. Millaisista uudistuksista on kyse? Älypuhelimille ja tableteille on suunnitteilla useita uusia vaatimuksia, jotka koskevat energiatehokkuuden lisäksi…
EU energy labels
Valonlähteiden eli lamppujen uudet ekosuunnittelu- ja energiamerkintäasetukset astuvat voimaan 1.syyskuuta 2021. Lainsäädäntö on yhteistä kaikille EU-maille ja korvaa tällöin nykyisen lainsäädännön. Uusien valonlähteiden ekosuunnitteluvaatimusten arvioidaan säästävän EU:ssa noin 42 TWh vuodessa vuodesta 2030…
Ilmanvaihtokoneille ollaan valmistelemassa uusia ekosuunnittelu- ja energiamerkintäasetuksia. Uusimisen yhteydessä selvitetään tulisiko ilmanvaihtokoneiden vähimmäisvaatimuksia energiatehokkuudelle tiukentaa, tulisiko ilmanvaihtokoneille lisätä kiertotalouteen liittyviä vaatimuksia (esim. korjattavuuteen liittyen) sekä päivitetään energiamerkinnän luokat. Suomen kannan…
EU energy labels
Tiedote 25.2. Energiavirasto ja Motiva OyKodinkoneiden ja viihde-elektroniikan energiamerkinnät uudistuvat 1.3.2021 alkaen. Tutussa puna-vihreässä nuolimerkinnässä palataan takaisin A-G -asteikolle, mutta entistä tiukemmilla energiatehokkuusvaatimuksilla. Samalla uusituissa ekosuunnitteluasetuksissa otetaan ensimmäistä kertaa huomioon…
Uusien energiamerkintäasetusten lisäksi useille tuoteryhmille tulee voimaan maaliskuussa 2021 niiden kanssa rinnakkain valmistellut ekosuunnitteluasetukset.Ekosuunnitteluasetusten tavoitteena on, että tuotteet suunniteltaisiin sellaisiksi, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja, ovat mahdollisimman…
EU:n energiamerkintä on onnistunut ajamaan entistä innovatiivisempia ja energiatehokkaampia tuotteita jo yli 25 vuoden ajan. Energiamerkintä auttaa saamaan selkeän kuvan tuotteen energiatehokkuudesta oston hetkellä. Energiamerkintä on tilaajille ja rakennuttajille hyvä…
Kuten jo toukokuussa uutisoimmekin, EU:n energiamerkintä uudistuu maaliskuusta 2021 alkaen. Energiamerkinnän uudistumisen viestinnästä vastaa Suomessa Energiavirasto. Olemme käynnistelleet viestintää jo viime keväästä lähtien, jolloin aloitimme keskustelun toimenpiteistä sidosryhmien kanssa. Kehitämme…